Sayı: 4, 30.04.2022

Yıl: 2022

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi) lisansüstü öğrencilerle akademisyenlerin çalışmalarını aynı çatı altında buluşturmayı hedefler. Bu bakımdan dergi aynı zamanda sürekli eğitime yönelik de bir misyon üstlenmektedir.

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi), uluslararası ilişkileri disiplinler arası bir çalışma alanı olarak görür ve alt dalları olarak uluslararası politika, göç, uluslararası ekonomi, uluslararası hukuk, insan hakları ve güvenlik meselelerini tematik alanları olarak belirlemiştir.

Dergi sosyal bilimlerin; uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, hukuk, ekonomi, sosyoloji, iletişim, davranış bilimleri gibi alanlarından yerli ve yabancı araştırmacıların çalışmalarına yer vermektedir.

Yazım kuralları ve atıf biçimine uygun olmayan makaleler ve kitap incelemeleri değerlendirmeye alınmadan yazarlara iade edilecektir. 

Makalelerin başına 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde bir Öz (Abstract) yazısı yazılmalı ve 5 kelimeden oluşan Anahtar Kelimeler (Key Words) eklenmelidir. Makale Türkçe yazılmış ise Türkçe öz ve anahtar kelimeler İngilizce olarak da hazırlanmalı; makale İngilizce yazılmış ise Türkçe öz ve anahtar kelimeler İngilizce versiyona ek olarak yazıya eklenmelidir.

Atıflar metin içerisinde APA yöntemi esas alınarak yapılmalıdır. Açıklama notları sayfa altında dipnot şeklinde ve 10 punto olarak ifade edilmelidir. APA yöntemi ile atıf vermeye ilişkin birkaç örnek aşağıda verilmiştir. Ayrıca ayrıntılı olarak bu yönteme apastyle.org adresinden ulaşılabilir. Atıflar noktalama işaretinden önce verilmelidir.

Yazım bütünlüğü için makaleler 12 punto Times New Roman, sağa sola yasla, 1,5 satır aralığı ile APA referans gösterme yöntemi kullanılarak yazılmalıdır. Bu yönteme ilişkin bir rehber ayrıca yazarlara gönderilecektir. Kenar boşlukları taslak aşamasında her yönden 2,5 santim olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bölümlerin içinde Başlık Kullanımı:

Seviye Ana Başlıklar: Temel başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı ve büyük Roma rakamı ile (I, II, III …) numaralandırılmalıdır. Ana başlıklar hemen satır başından hiç boşluk verilmeden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 2. seviye başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, büyük harf ile (A, B, C, …) numaralandırılmalı ve bir tab içeriden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 3. seviye başlıklar koyu, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, rakam ile (1,2,3, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır.

Seviye Başlıklar: 4. seviye başlıklar koyu, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, küçük harf ile (a,b,c, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır. Başlıktan hemen sonra iki nokta üst üste konarak aynı satırda metne geçilmelidir.

Seviye Başlıklar: 5. seviye başlıklar koyu, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) yazılmalı, çift küçük harf ile (aa,bb,cc, …) numaralandırılmalı ve iki tab içeriden başlamalıdır. Başlıktan hemen sonra iki nokta üst üste konarak aynı satırda metne geçilmelidir

Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Marin, 2016: 8- 9).

İki yazarlı yayınlarda atıf: (Idemudia ve Boehnke, 2020: 34- 41).

Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Kirişçi vd., 2020: 16).

Birden fazla kaynağa atıf: (Mülteciler Derneği, 2020; Arslantürk ve Tunç, 2018: 163- 165).

Kaynağın tamamı için atıf: (Erdoğan, 2020).

Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: (Göç İdaresi, 2020).

İnternet sitelerinden yazarı belli çalışmalara atıf için makale veya kitaba atıf vermede izlenen yöntem izlenebilir. İnternet kaynaklarında tarih bulunmaması durumunda erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. İnternetten sitesinde çalışmayı hazırlayanın adı belirtilmemişse internet sitesinin kurumu ve erişim yılı verilerek atıf yapılır.

Yazar adı ve yayın yılı belli olan atıf: (Vanstreels, 2016).

Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (Göç İdaresi, 2020).

Bir yazarın veya kurumun aynı yıl içinde yayımlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserler yılın yanına a, b, c, şeklinde harf verilerek gösterilmelidir.
(European Commission, 2016 b), (European Commission, 2016 c).

Kaynakça, metin içinde atıf yapılan kaynakların tamamını içermelidir. Dergi ve kitap isimleri italik olmalıdır. Kaynakça, yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazara ait birden fazla esere atıfta bulunulmuşsa yazarın eserleri, en yakın tarihli olandan en eski tarihli olana doğru kronolojik olarak sıralanmalıdır. Süreli yayınlar ve derleme/ editörlü kitaplardaki makaleler için sayfa numaraları belirtilmelidir.

Kitaplar
Erdoğan, M. Murat (2020). Syrians Barometer 2019 A Framework For Achieving Social Cohesion With Syrians In Turkey. Ankara: Orion Kitabevi.

Editörlü Kitaplar
Tezcan, Ercüment (2014). “Avrupa Parlamentosu”, Akçay, Belgin; Göçmen, İlke (Der.). Avrupa Birliği, Ankara: Seçkin Yayınları, 117-142.

Dergiler
Rygiel, Kim; Baban, Fevzi; Ilcan, Suzan (2016). “The Syrian Refugee Crisis: The EU-Turkey ‘Deal’ and Temporary Protection”. Global Social Policy: An Interdisciplinary Journal Of Public Policy And Social Development, 16 (3), 315-320.

İnternet Kaynakları
Amnesty International (2014). “Struggling to Survive Refugees from Syria in Turkey”, https://www.amnesty.org/download/Documents/208000/eur440172014en.pdf (Accessed 20.10.2020).

Arsu, Şebnem (2011). “Turkish Premier Urges Assad to Quit In Syria”, https://www.nytimes.com/2011/11/23/world/middleeast/turkish-leader-says-syrian-president-should-quit.html (Accessed 30.11.2020). (Yazar adı belli)

BBC News (2012). “Guide: Syria Crisis”, https://www.bbc.com/news/world-middle-east-13855203 (Accessed 30.11.2020). (Yazar adı belli değil)

BirGün (2019). “Erdoğan: Sığınmacılar Için Harcadığımız Para 40 Milyar Doları Aşmış Durumda”, https://www.birgun.net/haber/erdogan-siginmacilar-icin-harcadigimiz-para-40-milyar-dolari-asmis-durumda-280421 (Accessed 30.11.2020).

UNHCR (2017). “Global Trends: Forced Displacement in 2016”, https://www.unhcr.org/statistics/unhcrstats/5943e8a34/global-trends-forced-displacement-2016.html (Accessed 30.11.2020).

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi) en yüksek etik ve akademik standartları hedefleyen hakemli bir dergidir. Yayın Politikası çerçevesinde dergi başvuran her çalışmanın objektif kriterlerle değerlendirilmesini garanti eder. Editör kurulunun değerlendirmesinden sonra tüm çalışmalar en azından iki kör hakemli değerlendirme sürecine sunulur.

Dergi Editör Kurulu, basım aşamasına kadar sunulan tüm çalışmaların gizliliğini temin eder. Çalışmalar hakkında yazarları dışında üçüncü kişilerle bilgi paylaşılmaz ve Dergi çalışmaları başka amaçlarla kullanmaz.

Dergi sunulan çalışmaların tarafsız şekilde değerlendirilmesini temin etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, dergiye sunulan çalışmaların, yazar(lar)ın ırk, din, uyruk, cinsiyet, siyasi görüş, kıdem veya kurumsal bağlantılarına bakılmaksızın değerlendirileceği anlamına gelmektedir.

Aynı anda birden fazla dergiye başvurulan çalışmalar ile telif hakları ve intihal gibi hukuki ve akademik kriterleri ihlal eden çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Bahse konu durum makale değerlendirme sürecinin hangi aşamasında tespit edilirse edilsin değerlendirme işlemi hemen durdurulup çalışma yazara iade edilir.

Dergi hakemleri, çıkar çatışması içinde bulundukları makaleleri değerlendirmeden geri göndermelidir. Hakemler eleştirilerinde objektif olmalı, değerlendirmede sadece çalışma esas alınmalı ve yazara herhangi bir kişisel yorum yapmaktan kaçınılmalıdır.

Yazarların dergiye özgün eserlerle başvurmaları beklenmektedir. Yazarlar çalışmalarında kullandıkları kaynaklara akademik kriterlere uygun olarak referans vermelidir. Başvurulan çalışmalarda % 15’ten fazla benzerlik tespit edilmesi durumunda çalışma yazarlarına iade edilir.

Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar ile kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar etik kurul izni gerektiren çalışmalar kapsamındadır

Reddedilmiş çalışmalar, hakem değerlendirmeleri doğrultusunda revize edilerek dergiye yeniden sunulabilir. Hakem değerlendirmelerini dikkate almadığı tespit edilen çalışmalar, yazarlarına iade edilir. Gerekli düzenlemeler yapılmış çalışmalar ise yeni başvuru gibi değerlendirme sürecine aşınır.

JIRPS tarafsız yayıncılığı temel ilke olarak benimsemiştir. Dergi aynı yaklaşımı yazarlardan da beklemektedir. Basılan makalelerdeki görüşler derginin ya da Uluslararası İlişkiler Derneği’nin resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Yazıların tüm sorumluluğu yazarlara aittir.

Dergiye çalışma gönderen yazarlar, derginin etik ilkelerini kabul etmiş sayılır. JIRPS'de yayınlanan tüm çalışmaların hakları saklıdır, derginin ismine referans verilmeden kullanılamaz.

Dergimizde makale gönderim, değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.